کلینیک کاردرمانی

یک کلینیک کاردرمانی ، محیطی است که بر اساس متدهای علمی مورد توافق، در جهت ارائه خدمات و برنامه‌های درمانی به مراجعین دارای اختلالات مربوطه، طرح‌ریزی و پایه گذاری شده است. در دنیای امروز، و با گسترش اختلالات توانبخشی همچون نواقص ذهنی و حرکتی، نیاز خانواده‌های افراد دارای این اختلالات به دسترسی به کلینیک مناسب در جهت دریافت خدمات درمانی هرچه بهتر، بیش از پیش شده است.

طبیعتا با گسترش این نیاز، حساسیت خانواده‌ها نیز در مورد ویژگی‌های کلینیک مناسب بیشتر می‌شود. البته گستردگی کلینیک‌های کاردرمانی در دنیای امروزه، از یک سو می‌تواند موجب راحت‌تر شدن شرایط برای خانواده‌ها شود و از سوی دیگر می‌تواند زمینه را برای یک درمان غیر علمی و غیر حرفه‌ای فراهم کند. در این مطلب قصد داریم در راستای یاری خانواده‌ها، به بررسی ویژگی‌های یک کلینیک کاردرمانی مناسب بپردازیم.

ویژگی‌های یک کلینیک کاردرمانی مناسب

مجوز داشتن: طبیعتا مهمترین و کلیدی‌ترین پیش شرط لازم در مورد یک کلینیک، دارا بودن مجوز از مراجع علمی و اداری مرتبط می‌باشد. مجوز به منزله تایید این کلینیک می‌باشد و البته نصب مجوز در معرض دید خانواده‌ها و مراجعین، بیش از پیش می‌تواند اعتماد آن‌ها را به کلینیک افزایش دهد.

فضای مناسب کلینیک: فضای مناسب یکی از مهمترین عواملی است که می‌تواند جذابیت کلینیک را برای شروع روند درمانی و ادامه آن بالا ببرد. دارا بودن این فضای مناسب خود در گروی چند عامل است:

بزرگ و جادار بودن: طبیعتا یک کلینیک کاردرمانی به دلیل دارا بودن تجهیزات سایز‌ بزرگ، نیازمند این است که در یک فضای با متراژ بالا تاسیس شود. علاوه بر این، این فضا باید شامل مکانی برای استراحت مراجعین و خانواده‌ها، سرویس بهداشتی، آبخوری، آشپزخانه و … باشد تا بتواند سایر نیازهای مراجع و خانواده را در طول جلسات درمانی پوشش دهد.

نورگیری مناسب

از آنجایی که قشر عمده مراجعین یک کلینک کاردرمانی را کودکان تشکیل می‌دهد، شادابی این فضا می‌تواند تاثیرگذاری برنامه‌های درمانی را افزایش دهد. بنابراین یک فضای کم نور و مرده می‌تواند تمایل کودک را نسبت به انجام پلن‌های درمانی کاهش دهد. بنابراین نور کافی و مناسب یکی از عوامل کلیدی است که نباید مورد غفلت قرار گیرد.

بهداشت مناسب: مراجعین کلینیک کاردرمانی می‎توانند دارای اختلالات همراه از جمله ضعف‌های سیستم ایمنی باشند. بنابراین نبود بهداشت مناسب می‌تواند زمینه ساز درد و رنج بیشتر این افراد شود. بخصوص در شرایط موجود و به دلیل شیوع ویروس کرونا، این مساله بیش از پیش اهمیت خود را نشان می‌دهد. ایجاد فاصله گذاری مناسب، ضد عفونی هر روزه، و تعبیه ملزومات بهداشتی مناسب از ضروریات یک کلینیک کاردرمانی مناسب می‌باشد.

مناسب سازی کلینیک برای مراجعین

یک کلینیک کاردرمانی نیازمند این است که برای تردد مراجعین، فضاسازی مناسبی داشته باشد. تعبیه دستگیره در قسمت‌های مختلف کلینیک از جمله سرویس‌های بهداشتی (برای جلوگیری از سرخوردن افراد و …)، تعبیه رمپ مناسب در کنار پله‌ها، ایجاد فضای مناسب وکودکانه برای کودکان، گذاشتن تاتامی در کف کلینیک و … از جمله مواردی است که حتما باید رعایت شود.

تجهیزات مناسب، ایمن و به روز: نبض تپنده یک کلینیک کاردرمانی برای پیش بردن روند درمانی، تجهیزات کلینیک است. طبیعتا تجهیزات ناایمن و مستهلک می‌تواند درصد پیشرفت کار را پایین آورده و احتمال رسیدن به اهداف درمانی را کاهش دهد. بنابراین لازم است که این تجهیزات ایمن و به روز باشند.

دسترسی مناسب: یکی از دغدغه‌های اساسی‌خانواده‌ها بخصوص در شهرهای پر جمعیت تر، دسترسی مناسب کلینیک می‌باشد. یک کلینیک مناسب کلینیکی است که در فضای مناسب شهر از لحاظ فرهنگی و با دسترسی مناسب از نظر مترو،  اتوبوس و ناوگان عمومی واقع شده باشد. چرا که اکثریت خانواده‌ها توان این را ندارند که در کنار هزینه‌های درمان، هزینه‌ های اضافی برای رفت و آمد و … را تحمل کنند. همچنین مساله دیگری که باید حتما رعایت شود، تاسیس کلینیک در یک نقطه مناسب از نظر فرهنگی در جهت بالا بردن آرامش مراجعین و خانواده ها می‌باشد.

جامع بودن خدمات توانبخشی کلینیک کاردرمانی

‌می‌توان گفت که اکثریت مراجعین یک کلینیک کاردرمانی، درصدی از اختلالات گفتاری، و یا حتی اختلالات روانی که نیازمند مداخله روانشناس و روانپزشک و … می‌باشند را دارا هستند. هرچه حدمات کلینیک جامعتر باشد تمایل خانواده‌ها برای انتخاب این کلینیک بالاتر می‌رود. در این مساله عوامل مهمی از جمله هزینه‌های اقتصادی بخصوص برای رفت و آمد، سهولت رفت وآمد خانواده و همچنین هماهنگی هرچه بیشتر تیم درمان دخیل می‌باشند.

هماهنگی تیم درمان: همانطور که در قسمت قبل گفته شد، یکی از موارد مهمی که می‌تواند نقش کلیدی در پیشبرد روند درمان داشته باشد، هماهنگی تیم درمانی کلینیک است. بطور مثال پیشرفت یک کودک در زمینه‌های حسی می‌تواند بهبود سریعتر گفتار او را به همراه داشته باشد. بنابراین هماهنگی تیم کاردرمانی و گفتاردرمانی در این مورد می‌تواند سرعت پیشرفت کودک را بالاتر ببرد.

موارد گفته شده از مهمتربن مواردی است که می‌تواند تفاوت یک کلینیک خوب و بد را رقم بزند. اما آن‌چه که می‌تواند تاثیرگذارتر از همه اینها باشد، شرایط خانواده و مراجع و اجساس آن‌ها نسبت به مجیط درمانی می‌باسد. درمانگر خبره در یک فصای مناسب کلینیکی، روحیه مراچع و خانواده را بهبود بخشیده و تاثیر برنامه‌های درمانی را بالاتر می‌برد.

ارسال در شبکه‌های اجتماعی
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *