توانبخشی چیست

توانبخشی چیست ؟ به صورت کلی توانبخشی شاخه‌ای از علوم پزشکی است که هدف اصلی آن تلاش برای بازگشت توانایی‌های جسمی، روحی و اجتماعی از دست رفته فرد پس از جراحی، سکته مغزی، تصادف و یا شرایط مادرزادی … می‌باشد. در واقع تیم توانبخشی می‌کوشد شرایط فرد را پس از اتفاق رخ داده بهبود ببخشد و کیفیت زندگی او را بازگرداند.

فردی که نیازمند خدمات توانبخشی است ممکن است در هرکدام از موقعیت‌های کاری، فردی، اجتماعی و … نیاز به بهبود هرچه بیشتر و کسب مجدد استقلال در زندگی خود باشد و تیم توانبخشی می‌کوشد در این مسیر یاریگر فرد باشد.

انواع توانبخشی چیست

توانبخشی گسترده‌تر از آن است که بتوان آن را در چند دسته تقسیم بندی کرد، اما از منظر نیاز حانواده‌ها و مراجعین و همچنین تقسیم بندی‌های موجود در منابع علمی می‌توان چند شاخه کلی برای این علم متصور شد. فیزوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و توانبخشی شناختی ۴ نوع اصلی علوم توانبخشی می‌باشند و در کنار این موارد درمانگران دیگری نیز به عنوان یاریگران تیم توانبخشی فعالبت می‌کنند.

در ادامه به بررسی هرکدام از زیرشاخه‌های علم توانبخشی می‌پردازیم.

فیزیوتراپی

یکی از مهمترین اشکال برنامه‌های درمانی در علم توانبخشی را درمانگران و متخصصان فیزیوتراپی بر عهده دارند. اهداف اصلی درمانگران فیزیوتراپی شامل موارد متنوعی هستند که از مهمترین آن‌ها می‌توان بازگرداندن توان حرکتی بیمار، کاهش دردهای عضلانی، تلاش برای از بین بردن معلولیت‌ها و بصورت کلی بهبود شرایط زندگی فرد و افزایش کیفیت زندگی پس از سکته‌ مغزی، جراحی، تصادف، آسیب‌های ورزشی، زایمان، شکستگی، کمر درد، سوختگی، انحراف ستون فقرات و … را نام برد. در این راستا فیزیوتراپ ممکن است به بیمار آموزش استفاده از مواردی نظیر واکر، عصا و همچنین استفاده از تمرین‌های ورزشی، تعادلی، تمرین‌های تقویتی قلب و عروق… را ارائه دهد.

این شاخه از توانبخشی خود در اقسام و اشکال متنوعی انجام می‌گیرد که استفاده از ۳ روش اصلی در آن مرسوم است:

  • الکتروتراپی: با استفاده از دستگاه‌های تولید کننده امواجی مانند فرابنفش، فروسرخ، لیزرترایی و همچنین الکتریسیته
  • تمرین درمانی: با استفاده از برنامه‌های درمانی که درمانگر به مراجع ارائه می‌دهد.
  • منوال تراپی (دست ورزی): اجرای برنامه‌های درمانی با استفاده از دست ورزی جسمی بیمار توسط درمانگر

کاردرمانی

همانطور که در مطلب انواع کاردرمانی اشاره شد، هدف اصلی این نوع از توانبخشی بازگشت استقلال فرد در کارهای روزمره مانند غذا خوردن، دستشویی رفتن، حمام، رانندگی و همچنین فعالیت‌های شغلی و اجتماعی است. کاردرمانگران برنامه‌های درمانی را برای بیمارانی که در اثر سکته مغزی، اختلالات مخچه‌ای، اختلالات نخاعی، اختلالات روانی، سندرم‌های مادرزادی، اختلالات پیش رونده مغزی و … دچار نقص می‌شوند، ارائه می‌دهند. از این منظر کاردرمانی و فیزیوتراپی شباهت‌های بسیاری دارند اما تفاوت اصلی این دو در نوع رویکرد و اهداف درمانی است که ارائه می‌دهند. در واقع اساسی ترین تفاوت این دو در این است که هدف اصلی فیزیوتراپی بهبود توانایی‌های حرکتی فرد است و اما هدف اصلی کاردرمانی افزایش استقلال و توانایی بیمار در انجام کارهای روزمره‌ می‌باشد.

گفتاردرمانی

یکی دیگر از اقسام اصلی علوم توانبخشی، آسیب شناسی گفتار، زبان و بلع یا به اختصار گفتاردرمانی می‌باشد که توسط متخصصان این رشته انجام می‌شود. متخصصان این حیطه با استفاده از متدهای درمانی که برای کودکان و بزرگسالان اختصاصی سازی شده‌اند به حل مشکلات و بهبود کیفیت ارتباطی و گفتار و زبان این بیماران می‌پردازند.

بیمارانی که در اثر لکنت، اتیسم، مشکلات بلع، ناهنجاریهای صوتی، مشکلات ناشی از شکاف کام، اختلالات حاصله از سکته مغزی نظیر زبان پریشی و … دچار نقص در گفتار، زبان، بلع و ارتباط می‌شوند زیر چتر حمایتی این قسم از توانبخشی قرار می‌گیرند.

گفتاردرمانگران یکی از اعضای اصلی تیم توانبخشی می‌باشند که بخصوص در کنار متخصصان کاردرمانی و با استفاده از رویکردهای تیمی، به حل مشکلات ارتباطی کودکان می‌پردازند. همچنین مداخله و درمان مشکلات ارتباطی در سنین بزرگسالی، بخصوص برای بیماران مبتلا به لکنت و نقایص مغزی از وظایف اصلی گفتاردرمانگران می‌باشد.

توانبخشی شناختی چیست

توانبخشی شناختی چیست ؟ همانطور که از اسمش پیداست، نوعی از برنامه‌های درمانی است که با استفاده از ترکیب علوم توانبخشی و علوم شناختی به حل مشکلات بیماران می‌پردازد. هدف اصلی متخصصان این زمینه، مداخله، بهبود و تقویت توانایی‌های شناختی فرد می‌باشد و در این مسیر از دو رویکرد کلی استفاده می‌کنند:

  • درمان جبرانی: که هدف آن ارائه راه‌حل‌های جبرانی برای حل مشکلات بیماران می‌باشد
  • درمان ترمیمی: متخصصان علوم شناختی با استفاده از این رویکرد برای بهبود و ترمیم سیستم‌های شناختی و مهارت‌های از دست رفته فرد تلاش‌ می‌کنند.

سایر

همانطور که در ابتدا گفته شد علوم توانبخشی گسترده‌تر از آن هستند که در چند شاخه تقسیم بندی شوند، اما مواردی که گفته شد تقریبا شاکله اصلی این علوم را تشکیل می‌دهند. در کنار این‌ها درمانگران دیگری نیز فعالیت دارند که مهم‌ترین آنها شنوایی شناس، روانشناس، ارتوپدفنی و مددکار اجتماعی می‌باشند. این ۴ گروه بعنوان یاریگران اصلی تیم توانبخشی عمل می‌کنند و به شناسایی و بهبود مشکلات بیمار می‌پردازند.

روش‌های درمانی

از گذشته تاکنون برنامه‌های درمانی در حوزه توانبخشی به دو شکل اصلی تمرینات کلینیکی و درمان در منزل انجام می‌شد. امروزه نیز با گسترش تکنولوژی‌های دیجیتال و همچنین شرایط و مشکلات ناشی از پاندمی‌هایی مانند کرونا، مشکلات رفت و آمد، عدم دسترسی به درمانگر مناسب و … درمان آنلاین نیز رو به گسترش است و مورد اقبال خانواده‌ها قرار گرفته است. البته انتخاب نوع ارائه برنامه‌های درمانی به شرایط مراجع، خانواده و نیز درمانگر بستگی دارد اما در هر سه روش اصول و اهداف اصلی بر پایه بهبود شرایط و کیفیت زندگی بیمار پایه‌ریزی می‌شود.

ارسال در شبکه‌های اجتماعی
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *